Schapen of geiten als hobbydieren, waar moet je op letten?

Geplaatst door

Als je bij je huis nog een stuk grond, een grote tuin of een wei hebt kan het zeker een meerwaarde zijn om hier dieren te houden. Het ziet er leuk en gezellig uit, het is leuk voor de kinderen en het zorgt voor meer leven rondom je huis. Er zijn verschillende hobbydieren die je zou kunnen aanschaffen, denk aan: kippen, varkens, ezels, schapen, paarden/pony’s en geiten. Wat voor dier je uiteindelijk aanschaft is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals de ruimte die je hebt, waar je persoonlijke voorkeur naartoe gaat, de verzorging die het dier nodig heeft en de kosten. In dit artikel willen we graag meer informatie geven over de hobbydieren schapen en geiten.

Voldoende ruimte en beschutting

Als je graag schapen en/of geiten wil houden is het belangrijk dat je voldoende ruimte hebt. Deze dieren hebben namelijk ook een schuilmogelijkheid nodig. Een vocht- en tochtvrije stal of ruimte waar ze beschut kunnen vertoeven is dus erg belangrijk. Op de grond kun je stro of houtsnippers plaatsen waar de geiten en schapen lekker op kunnen liggen. Zeker in de winter hebben deze dieren dat toch wel nodig, maar zorg wel altijd dat ze ook een mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan.

Wei met goede afrastering

Ook de wei heeft wel wat aandacht nodig. Zeker geiten hebben wel eens de neiging om de omgeving te slopen. Een goede, stevige afrastering met aan de onderzijde een stroomdraad is dus wel nodig. Mochten er bomen in de wei staan is het raadzaam om ook deze een beschermlaag te geven. Je kunt er een hekje omheen bouwen, maar je kunt bijvoorbeeld ook wat gaas om de boomschors wikkelen als bescherming.

Aanschaf geiten en of schapen

Als je besluit om geiten en/of schapen aan te schaffen is het belangrijk dat je de dieren altijd per twee koopt. Het zijn namelijk kuddedieren die graag een soortgenoot in de buurt hebben. Als je niet wil gaan fokken is het belangrijk om het geslacht bij aanschaf in de gaten te houden. Verder kunnen schapen en geiten prima samen. Echter zijn er wel wat aandachtspunten, namelijk:

  • Het is belangrijk ze apart te voeren. Een schaap mag geen geitenbrokken eten omdat hier koper in zit, daar kan een schaap niet tegen.
  • Ze kunnen wormen aan elkaar overgeven. Als één van de geiten bijvoorbeeld wormen heeft kan dit niet alleen overgebracht worden op de andere geit(en) maar ook op de schapen.
  • Geiten (zeker het mannetje, de bok) kan een erg sterke geur met zich meedragen. Hier hebben schapen geen last van.
  • Ze moeten iedere dag verzorgd worden en hebben voldoende aandacht nodig.

Geiten of schapen als hobbydieren

Toch zijn zowel geiten als schapen hele leuke hobbydieren waar je veel plezier van kunt ervaren. De dieren zijn de hele dag in de weer en dat is onwijs leuk om te zien. Als je in de zomer in de tuin zit heb je dus altijd wat leuks te bekijken! Ook leuk als je vanuit je keuken of woonkamer op de tuin uitkijkt. Het maakt je tuin een stuk gezelliger en levendiger.

Verschillende soorten geiten en schapen

Daarnaast is het ook een voordeel dat er heel veel verschillende soorten geiten en schapen zijn. Het maakt de keuze misschien niet altijd makkelijker maar je kunt wel precies het ras uitzoeken wat bij jouw omgeving, wensen en verwachtingen past. Er zijn bijvoorbeeld hele leuke dwerggeiten met allerlei verschillende kleuren. Maar er zijn ook witte geiten (berggeiten) of gieten met lange haren in verschillende kleuren. Wat betreft schapen zijn er ook verschillende rassen maar wat betreft het uiterlijk zit er niet heel veel verschil in. Wel kan er verschil zitten in de kleur van de vacht.

Het is belangrijk om je eerst goed te laten informeren over geiten en/of schapen voordat je ze daadwerkelijk aanschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *